سوله چیست؟ کاربرد آن کجاست؟ در چه مواقعی و چرا باید از آن استفاده کنیم؟ در این مطلب قصد داریم به معرفی سوله ها و هرچیزی که باید درباره آن ها بدانید بپردازیم. پس با ما همراه باشید و تا انتهای این مطلب ما را در باروبام، بزرگترین مجموعه معتبر فرو انواع ساندویچ پانل و سازه های سوله همراهی کنید!
این مطلب کاملا جامع است و پس از مطالعه آن درک کاملی از سوله، نحوه ساخت، اجزا، کاربرد و انواع آن خواهید داشت. به طور کلی شما با صرف چند دقیقه و مطالعه این مطلب، پاسخ تمامی سوالات خود در رابطه با سوله را دریافت خواهید کرد. همچنین اگر سوالی همچنان ذهن شما را درگیر کرده باشد یا قصد ساخت سوله را داشته باشید، میتوانید از طریق ارتباط با ما اطلاعات بیشتری کسب کنید یا اقدام به خرید محصولات ساندویچ پانل نمایید.
سوله به چه سازه ای گفته میشود؟
فرض کنید در یک شهرک صنعتی در حال قدم زدن و یا با ماشین در حال حرکت هستید. در دو سمت خیابان ساختمان های یک شکل با دهانه های بزرگ می بینید. طول همه آن ها کشیده و سقف آن ها به صورت شیب دار می باشد. به این سازه ها سوله صنعتی گفته می شود.
سوله از کلمه انگلیسی Shed گرفته شده که به سازه مثلثی شکل گفته می شود و به طور کلی سازه عظیم و بدون ستون داخلی است که از اسکلت فلزی تشکیل شده مو سقف آن معمولا به صورت شیب دار و با کمک اتصال ورق کنگره به انواع پروفیل زد ساخته شده و با پوشش هایی مختلف مثل ورق های فلزی، ساندویچ پانل و یا پوشش های پارچه ای پوشانده می شود.
سوله ها بر اساس اندازه دهانه، ارتفاع، طول و میزان تحمل باران و برف در محل احداث سوله در اشکال مختلف طراحی و اجرا می شوند و این سازه یکی از پرکاربردترین سازه های فولادی در دنیا شناخته می شود. بیشتر سالن های ورزشی، انبارها، سالن های تولید دام و طیور و … به صورت سوله ساخته می شوند. با توجه به نوع کاربری و منطقه مورد استفاده، نوع سوله انتخاب می شود.
تاریخچه سوله
تاریخچه سوله به این صورت است که در ابتدا در اواخر قرن پانزدهم در انگلیس به کار رفته و اعتقاد بر این است که سوله ها ریشه های آنگلوساکسونی دارند و سال ها در روستاهای سراسر این کشور استفاده می شده است. ویلیام کاکستون صاحب چاپخانه ای قدیمی در انگلیس اسنادی دارد که نشان می دهند از انواع سوله جهت ذخیره مواد مختلف مثل ادوات کشاورزی و محصولات کشاورزی استفاده می شد و به عنوان پناهگاه حیوانات یا همان طویله هم کاربرد داشته.
سوله یکی از ویژگی های اصلی برای خانوارهای اروپایی به حساب می آمد اما در دوران ویکتوریا به بیشترین حد محبوبیت رسید. خانم های خانه در حیاط منزل این سوله ها را به پا کردند و در سوله های چوبی گلخانه ها، کارگاه های خیاطی و کارگاه های آشپزی ایجاد نمودند.
سرانجام در جنگ جهانی اول و دوم، علاقه شرکت های مختلف به کانکس با الهام گیری از سوله های انگلیسی افزایش پیدا کرد و سوله برای ساخت یک فضای اضافه و کاربردی در باغ و فضای باز مورد استقبال قرار گرفت، ارزان بودن متریال ساخت سوله ها و سرعت بالای ساخت آن نیز قدم بعدی برای فراگیر شدن سوله ها در سراسر جهان شد.
سوله چگونه ساخته می شود؟
سوله در ایجاد سالن های مرغداری، پرورش دام، ورزشگاه، مدارس و … کاربرد دارد و هم اکنون احداث و ساخت سوله یکی از روش های ایجاد فضاهای بزرگ با ابعاد مورد نظر با قیمتی اقتصادی می باشد.
نحوه احداث سوله با فونداسیون یک ستون آغاز شده و اجزای مختلف آن با اتصالاتی مخصوص، به یکدیگر متصل می شوند. ستون بنا شده بر فونداسیون برای پیشگیری از پوسیدگی آن بتنی می باشد. استفاده از فولاد ضد زنگ نیز موجب می شود اجزای سوله با قرار گرفتن در معرض هوا، پوسیده نشوند.
پوشش دهی سقف ها با کمک ورق های رولی گالوانیزه و یا روکش چوب شیشه ای صورت می گیرد. برای سقف و بدنه سوله ها از ساندویچ پنل و … برای پوشش دهی کاربرد دارد.
در ساخت سوله ها تا متخصصان و مهندسان پروژه برای جلوگیری و محافظت سازه از آسیب ها و خطرات احتمالی به عواملی مثل بار مرده، نیروهای جانبی (باد و زلزله، ارتفاع دیوار، بار جرثقیل، اندازه دهانه و طول سوله، میزان درصد شیب سقف و نوع پوشش سقف و دیوارها) توجه نشان دهند.
اگر می خواهید در این باره بیشتر بدانید حتما مقاله (مراحل ساخت سوله) را بخوانید
اجرا و نصب ساندویچ پانل برای سوله
ساندویچ پانل ها را از لایه های فشرده ورقه هایی مثل آلوزنیک، آلومینیوم و گالوانیزه می سازند. البته این ورق ها به همراه لایه میانی از جنس پشم شیشه، پشم سنگ، پلی استایرن یا پلی اورتان، ساندویچ پانل ها را کامل می کنند.
ساندویچ پانل عایقی عالی حرارتی و برودتی است که کاهش قابل توجه انرژی مورد نیاز برای رساندن دمای سوله به دمای مطلوب را موجب می شود. همینطور قابلیت عایق صوت و رطوبت ساندویچ پانل از چکه کردن آب از سقف سوله ها جلوگیری خواهد کرد.
در سازه های صنعتی و سوله، ابتدا گاتر ( آبرو) نصب می گردد، سپس پروفیل با مقطع Z استفاده می شود. پانل ها به وسیله پیچ سرمته گالوانیزه واشردار، روی زیرسازی متصل می شوند. برای نصب ساندویچ پانل برای سوله، باید آنها را روی تیرهای فرعی که از جنس پروفیل با وزن سبک حدود 40×40 یا 80×40 هستند، قرار داد.
زمان بلند کردن پانل ها با جرثقیل باید به وسیله طناب که به جعبه پانل ها بسته شده، این کار را انجام دهید تا به راحتی پانل ها را جابجا نمایید. بعد از بلند کردن پانل ها، باید آنها مطابق با طول، و جهت نصب پانل، روی ساختار پشتیبان سقف محکم شوند. ساختار پشتیبان باعث می شود تا پانل ها در مقابل لغزش باد در امان بمانند.
از چه ساندویچ پانل هایی می توان در ساخت سوله استفاده کرد؟
ساندویچ پانل دیواری سوله
برای پوشش دیوارهای سوله از ساندویچ پانل های پلی اروتان با دو رو ورق گالوانیزه یا آلوزینک استفاده می شود. همینطور می توان به جای پلی اورتان از ساندویچ پانل پشم سنگ و پلی استایرن هم برای پوشش دیوارها کمک گرفت؛ پلی استایرن نیز عایق پر مصرفی است که برای دیوار سوله به کار رفته و با وجود قیمت مناسب تر نسبت به پلی اروتان و پشم سنگ، مقاومتی پایین در مقابل آتش و حرارت دارد.
ساندویچ پانل سقف سوله
برای پوشش سقف سوله ساندویچ پانل پلی اورتان یا پشم سنگ با دو رو ورق شادولاین (گالوانیزه پیش رنگ شده) می تواند عالی باشد. به خصوص پلی اروتان که قیمت مناسب و عملکرد بی نظیری از خود نشان داده است. وزن سقف سازه سوله با پوشش ساندویچ پانل پلی اورتان نیز بسیار سبک تر می شود.
نحوه اجرا و ساخت سوله با ساندویچ پانل
ساندویچ پانل های دیواری برای پوشش دیوارهای سوله کنار هم قرار گرفته و مراحل درزگیری و اتصال آن ها به سرعت انجام می شود. می توانید از ساندویچ پانل های پیچ مخفی، یا فاق و زبانه دار استفاده کنید تا سرعت نصب پانل ها بالاتر برود. ارتفاع پانل ها نیز در زمان ساخت با طراحی سوله و سفارش شما تغییر می کند. سقف های شیروانی سوله هم به صورت خرپا با استفاده از ساندویچ پانل کامل می شود. ساندویچ پانل های سقفی 3 گام یا 5 گام با فیتر و پیچ به سرعت نصب خواهند شد.
اجزای سوله
سوله ها طبق فونداسیون ستون بنا می شوند، پیش از آشنایی با انواع سوله و کاربری آن ها، باید بدانیم هر سوله از چه نوع اجزا و متریالی ساخته می شود.
ستون
مهم ترین و اصلی ترین اجزا سوله ستون است که معمولا از تیر ورق تولید می شود. ستون ها در سوله نقش مهمی را ایفا می کنند. ستون ها مسئول تحمل بار، وزن سوله و افزایش مقاومت سازه در مقابل حوادث غیر مترقبه مثل زلزله هستند.
ستون وال پست
ستون جانبی نگه دارنده دیوار، ستون وال پست است که در بخش ابتدایی و انتهایی سازه نصب می شود. این بخش به مهار و انتقال نیروی باد می پردازد.
بادبند
بادبند بدنه برای انتقال نیروی باد به پی و بادبند سقف برای انتقال نیروی باد از راه قاب مورد استفاده قرار می گیرد. بادبند در سوله، در دو نوع سقفی و بدنه ای وجود دارد.
سایه بان
ستون سوله سایبان در وسط سازه یا کناره قرار گرفته و در سوله های سایبان تک شیب یا یک طرفه یک ردیف ستون قابل مشاهده است و در سوله سایبان دو طرفه دو ردیف ستون در کناره سازه قرار می گیرند.
استرات
این قسمت مسئول مقاومت در برابر فشار طولی می باشد. اتصال قاب های سوله به یکدیگر از کاربردهای اصلی استرات هاست.
نبشی سینه بند
نبشی ها در مقابل نیرو و بار اضافه وارد شده به سازه عکس العمل نشان داده و آن ها را به پولین ها منتقل می کنند.
فریم (رفتر) و پرلین
این بخش همه نیروهای جانبی وارد شده به سوله را به ستون انتقال می دهد.
میله مهار (سگرا)
میله های قابل نصب بر روی سقف است که نیروهای جانبی وارد آمده را به وسط سوله انتقال می دهد.
پیچ و مهره
یکی از ابزارهای متصل کننده اجزای مختلف به یکدیگر، پیچ و مهره ها هستند.
این مطلب را بخوانید تا اطلاعاتتان درباره اهمیت متریال با کیفیت سوله بالاتر برود: ریسک های ساخت سوله
کاربرد سوله
سوله ها کاربردهای متنوع و زیادی دارند. از پوشش سقف خانه گرفته تا آشیانه هواپیما! تا جایی که می توان گفت با پیدایش این سازه های بیشتر سبک و مقرون به صرفه، وسیع ترین میزان استفاده را برای موارد مختلف یافته و تحول بزرگی در پوشش فضاهای کاربردی در موارد مختلف را یافته اند.
اما این تنوع کاربرد برای استفاده بهینه و مفید، نیازمند تشخیص و طبقه بندی دقیق می باشد. به طوری که با حوزه کاری و موردی که سوله برای آن انتخاب می شود، هماهنگی داشته باشد.
برای مثال در مواردی که هدف از کاربرد سوله، تولید یا نگهداری مواد غذایی و بهداشتی باشد، استفاده از متریال بهداشتی و آنتی باکتریال در ساخت بدنه بسیار مهم می باشد.
در سوله هایی با کاربری های نیازمند به عایق نور و صدا، کاربرد ساندویچ پنل ها و مواد آکوستیک و مواردی با مصارف نگهداری و تولید مواد آتش زا یا در معرض حریق، سوله هایی با کاربرد عایق های حرارتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. نمونه های سوله دست دوم هم در میان کاربران مورد استفاده بوده و از صرفه اقتصادی برخوردارند.
در کل شماری از کاربردهای سوله شامل موارد زیر می شود:
- انبارهای توزیع و نگهداری کالا
- سالن های همایش و اجتماعات
- نمایشگاه های هنری و کتاب
- آشیانه پرواز هواپیما
- سالن های ورزشی
- نگهداری دام
- تولید محصولات کشاورزی
این مطلب هم می تواند در این باره به شما کمک کند: انواع کسب و کارهایی که سوله میخواهند
انواع سوله ها بر اساس نوع ساخت
سوله ها در انواع مختلفی ساخته می شوند و هر کدام ویژگی هایی دارند که مدیران پروژه می تواند متناسب با نوع کاربری و سلیقه شخصی آن ها را سفارش دهند.
سوله خرپایی
سوله های خرپایی یا سوله های فلزی، به عنوان یکی از راه حل های ساختمانی در صنعت ساختمان سازی استفاده می شوند. خرپا به سازه ای می گویند که اعضای آن به صورت مثلثی به هم متصل شده اند و سوله خرپایی یک سوله سبک است که با وجود وزن پایین تر نسبت به سایر انواع سوله، مقاومت و استحکامی عالی دارد. استحکام و دوام بالا در کنار قابلیت سفارشی سازی از جمله ویژگی هایی است که کاربرد آن ها را گسترده تر کرده است. عضو اصلی در این نوع سوله، خرپا فولادی است. سوله های خرپایی در صنایع مختلف از جمله کشاورزی، انبار، کارخانجات، سالن های ورزشی و نمایشگاهی کاربرد دارند.
سوله خرپایی به صورت ساده و مرکب ساخته می شود. سوله خرپایی ساده یک نوع خرپا دارد که از اتصال 3 عضو در 2 گروه به صورت مفصلی تشکیل می شود. در صورتی که خرپای مرکب از ترکیب بیش از یک خرپا ساخته شده و امکان ایجاد دهانه های متعدد و عریض را ایجاد می کند. سوله خرپایی یک نوع دیگر هم دارد که از آن کمتر استفاده شده و به خرپای مبهم شناخته می شود که خرپای آن مشخصات خرپاهای ساده و مرکب را ندارند.
سوله تیر ورقی
سوله تیرورقی از تیرورق هایی از جنس فولاد ( ورق سیاه ) ساخته شده اند، این روش ساخت از قدمت زیادی برخوردار است و امروزه با تغییراتی که در زمینه ساخت سازه های فلزی صورت گرفته کمتر از این روش استفاده می شود.
ساخت سوله های تیرورقی بدین صورت است که این ورق های سیاه فولادی با توجه به طراحی سوله برش خورده و سپس به وسیله جوشکاری به هم بسط داده میشوند و بعد از آنکه قابها و ستون ها به هم جوش داده شده به محل پروژه انتقال داده میشوند و در آنجا یا به وسیله دستگاه CO2 جوش داده میشوند و یا به واسطه پیچ و مهره به هم متصل میگردند.
سوله تیر ورقی با تولید برنامه ریزی شده و مرحله بندی شده، در مسیر تولید و عرضه قرار گرفته و با استقبال زیادی روبرو شده است. پیش ساخت این نوع سوله در کارگاه های ویژه و بر اساس برنامه زمان بندی شده انجام می شود، تا مشتریان از خدمات دریافت به موقع آن، در مقیاس وسیع بهره مند شوند.
امکان نصب جرثقیل های سقفی، قابلیت جابه جایی سوله در صورت پیچ و مهره بودن، ساخت سوله هایی بصورت طبقاتی، سهولت در باز و بسته کردن قطعات سوله و قابلیت بازیافت قطعات سوله از مزایای ویژه سوله های تیر ورقی هستند.
سوله UBM یا قوسی
طرح این سوله به شکل U میباشد میباشد به همین دلیل به این سازه سوله قوسی نیز گفته میشود. سوله UBM به شکل قوسی ساخته می شود و بدون اسکلت با هزینه اقتصادی تر طراحی و ساخته میشوند. این سازه ها هیچ اسکلت و ستونی ندارد، اما به دلیل ساختار تنظیم شده بسیار سبک و مقاوم هستند،
این نوع سازه را با ورق های شیروانی از نوع گالوانیزه میسازند که در ضخامت های مختلف بسته به شرایط سازه انتخاب میشوند و توسط دستگاه های UBM به پانل های قوسی یکسانی تبدیل میشوند و پس از قرار گرفتن در کنار یکدیگر بوسیله دستگاه جانبی به هم متصل میشوند.
عایق استفاده شده در این نوع سوله ها، قابل اشتعال و جذب کننده آلودگی می باشد. همچنین به هیچ عنوان قابلیت ضد عفونی را نخواهند داشت به همین علت در بیمارستان ها، صنایع غذا سازی، مرغداری و یا دامداری به هیچ عنوان نباید از این نوع سوله استفاده کرد.
یکی از مزایای سوله UBM هزینه پایین احداث آن نسبت به دیگر سوله ها است اما با توجه به محدودیت طولی دهانه و عدم مقاومت در برابر رطوبت و تغییرات آب و هوایی پیشنهاد می شود از انواع دیگر سوله ها استفاده نمایید.
انواع سوله بر اساس کاربرد
سوله ها را بر اساس نوع کاربرد هم دسته بندی می کنند که به این صورت است:
سوله صنعتی
سوله سبک صنعتی به سازه ای اطلاق می شود که با انجام طراحی خاص و به صورت بسیار سبک به تولید رسد. سقف این سوله معمولا شیب دار یا منحنی بوده و دهانه آن بسیار بزرگ است. از سوله صنعتی برای ساخت کارخانه ، انبار ، مرغداری، گاوداری، آشیانه های هواپیما، تعمیرگاه، فروشگاه و سالن های ورزشی استفاده می شود.
سوله های کارخانه
برای ساخت سوله کارخانه از چندین سوله استفاده می شود و این تعداد درون یک سوله بزرگ تر قرار می گیرند. یکی از مهم ترین قسمت های یک کارخانه، خط تولید کارخانه است که ماشین های خط تولید در این قسمت قرار دارند و برای ساخت سوله ابتدا باید نقشه ماشین آلات، تعداد و مکان قرار گیری آن ها را مشخص کنیم.
ساخت این سوله ها و جداسازی قطعات آن از یکدیگر به سهولت و آسانی انجام می شود. این نوع سوله ها از کار آمدترین سازه ها برای گسترش و توسعه کارخانه ها می باشد. استحکام و دوام این سوله ها در بیشترین مقدار خود قرار دارد و در اندازه ها و اشکال مختلفی احداث می شود.
سوله های جعبه ای
ساخت این سوله ها کاملا کنترل شده و بدون هیچ گونه تهدیدی از فضای بیرون می تواند احداث شود. بیشترین کاربرد این نوع سوله ها در مکان های صنعتی مثل نیروگاه برق می باشد. یکی از ویژگی های سوله های جعبه ای مقاومت در برابر رطوبت، باران و برف می باشد. به خاطر استفاده از فولاد در سوله های جعبه ای، این سازه دارای مقاومت و استحکام بالایی در مقابل تغییرات آب و هوایی می باشد.
سوله های سفارشی
شاید شما نیاز داشته باشید برای نگه داری محصولات خود از یک سوله منحصر به فرد با ویژگی های مخصوص داشته باشید که در این حالت می توانید آن را سفارش دهید. سوله های سفارشی در واقع بر اساس نیاز شما و در اندازه و ابعاد مشخص شده متناسب با پروژه شما ساخته می شوند.
محاسبه وزن سوله
برای محاسبه وزن سوله، لازم است سه پارامتر اصلی دهانه سوله، طول سالن و ارتفاع ستون مشخص شود. برای محاسبه وزن سوله به غیر از روش های آنلاین، می توان از روش دستی هم بهره مند شد. در این روش برای محاسبه وزن سوله، میزان وزن فولاد مصرفی، اندازه گیری می شود.
افزون بر آن، از آن جایی که محاسبه وزن سوله کار نسبتا سختی است، برای آسان تر شدن محاسبات، مفروضات زیر در نظر گرفته می شود:
- سوله دارای سقف دوطرفه شیب دار با شیب 20 درجه می باشد.
- محل جغرافیایی ساخت سوله، نرمال و از نظر احتمال وقوع بلایای طبیعی در شرایط عادی فرض خواهد شد.
- ستون های میانی سوله در نظر گرفته نمی شوند.
- سوله بدون بدون طبقه و نیم طبقه فرض می شود.
پس از در نظر گرفتن موارد فوق، مطابق با مراحل زیر می توان وزن تقریبی سوله را به دست آورد:
- توجه به دهانه، ارتفاع سوله و مقدار فولاد مصرفی: که برای هر متر مکعب از سازه محاسبه می شود.
- اندازه گیری حجم فضای داخلی سالن: برای این کار باید سطح دهانه در طول سوله ضرب شود.
- در آخر وزن فولاد مصرفی برای هر متر مکعب سازه در حجم فضای داخلی سوله ضرب می شود. به این ترتیب میزان کل فولاد مصرف شده برای ساخت سوله و در نهایت وزن آن به دست می آید.
عوامل موثر بر قیمت سوله چیست؟
قبل از تصمیم گیری برای ساخت سوله باید عوامل تاثیر گذار بر قیمت آن ها ها را بشناسیم و خوب است بدانیم که علت وجود سوله های ارزان چیست. اکثر این عوامل به انتخاب مصالح ساختمانی مرتبط است، در ادامه مواردی مهم که بر قیمت ساخت سوله موثر هستند را بررسی می کنیم:
- کاربری سوله
- ابعاد سوله و شکل آن ( مثلا سوله قوسی یا شیبدار)
- وجود یا عدم وجود جرثقیل سوله
- اقلیم و محل احداث سوله
- و…
در صورتی که موارد ذکر شده در بالا مشخص باشد تعیین قیمت برای ساخت سوله بسیار ساده شده و می توان برآورد دقیقی برای قیمت سوله داشت. برای استعلام قیمت سوله می توانید همین حالا از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در باروبام با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: سوله ارزان: آیا واقعا به صرفه اند یا دام پنهانی؟
مشاوره و تامین لوازم ساخت سوله
مشاوره و تامین لوازم ساخت سوله
ساخت سوله یک پروژه بزرگ و حساس است که نیازمند برنامهریزی دقیق و استفاده از تجهیزات با کیفیت میباشد. در این مسیر، انتخاب تامینکنندهای که بتواند مشاوره تخصصی ارائه دهد و تمامی نیازهای شما را از ابتدا تا انتها برآورده سازد، بسیار حائز اهمیت است. باروبام با سالها تجربه در زمینه مشاوره و تامین لوازم ساخت سوله، آماده است تا شما را در این مسیر یاری کند. ما با ارائه محصولات با کیفیت، قیمت رقابتی و پشتیبانی کامل، اطمینان میدهیم که پروژه شما با موفقیت و در کوتاهترین زمان ممکن به سرانجام برسد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان، تماس با ما را فراموش نکنید. همچنین، میتوانید به صفحه اصلی ما مراجعه کنید تا از خدمات گسترده باروبام بهرهمند شوید.